Elban saarella, kesäkuun lopulla 2014

 

Toscanan rannikolla Piombinon kohdalla ulapalla siintää mystinen vuori – Elba. Meistä moni on nuorena lukenut Alexandre Dumasin Montecriston kreivin. Kirjailija syntyi saarella. Montecriston kreivi lienee mielikuvitusta, mutta Napoleon oli todellinen vaikuttaja Euroopassa pari sataa vuotta sitten. Hän joutui jäähylle Elballe kolmeksisadaksi päiväksi.

Eevan kanssa matkalla Elballa
Eevan kanssa matkalla Elballa

Napoleonin kuvan olemme nähneet Stresassa Isola Bellalla. Samassa kuvassa on myös Josephine, Napoleonin ensimmäinen vaimo, vallanpitäjien ylläpitämä kurtisaani. Napoleonista tuli kenraali jo nuorena ja ehkä juuri siksi hän tarvitsi ikäistään vanhemman vaimon. Josephine uskotteli miehelle, että oli vielä lapsentekoiässä. Vasta kun Napoleonista tuli Ranskan keisari, hänen avioliittonsa Josephinen kanssa mitätöitiin lapsettomana. Napoleon meni uudelleen naimisiin. Tästä avioliitosta hän sai pojan, mutta lukuisat rakastajien lapset ovat väittäneet olleensa Napoleonin aikaansaamia.

Stresan ja Milanon seudun Borroméet olivat Napoleonin ystäviä. Kotimme terassilta näkyvässä linnassa Napoleonilla oli jopa oma huone ja sänky, joten ilmeisesti mies kävi usein ystäviensä luona. Paikallistiedon mukaan Napoleon rakensi tien Rivieralta Stresaan. Napoleon valtasi monta kaupunkivaltiota Italiassa, mutta Borroméen perheen hallinnassa oleviin alueisiin hän ei koskenut.

Niinpä päätimme tutustua Napoleoniin. Wikpedia kertoo miehestä paljon. Hän syntyi Korsikalla jonkin sortin aatelissukuun. Sillä saarella puhuttiin italiaa. Kun katsoo Korsikan karttaa, ei voi olla huomaamatta, että suurin osa nimistä on kirjoitettu italiaksi. Korsika on aivan Italian rannikon tuntumassa, mutta koska se nykyisin kuuluu Ranskalle, se häivytetään sääkartoista. Huvittavaa. Sitä me suomalaiset emme tee Ruotsille.

Napoleon
Napoleon

Pienestä kaverista kasvoi suurmies. Kymmenvuotiaana hänet lähetettiin sotilaalliseen sisäoppilaitokseen Pariisin lähistölle ja vasta sitten hän oppi ranskaa. Italiankielisestä korostuksesta Napoleon ei päässyt irti. Hän oli lahjakas, erityisesti matematiikassa ja mitä ilmeisimmin kaikin puolin ikäisistään erottuva tyyppi.

Jo varhain Napoleon alkoi vallata Italian kaupunkivaltioita ja nimitti niihin veljiään ja siskojaan ja näiden lapsia kuvernööreiksi, keisareiksi ja kreiveiksi. Napoleonin laajenemissuunnitelmat eivät jääneet Italiaan. Hän halusi vallata kaiken Pariisista pohjoiseen, etelään ja myös pitkälle itään. Suomikin sattui osumaan Napoleonin uralle, kun Ruotsin suurvalta taipui kumartamaan miestä. Siitä syystä Ruotsin kruunun haltijat ovat Napoleonin veljen jälkeläisiä ja Suomen annettiin liukua Venäjän haltuun.

Kun Napoleonin suuruudenhulluus johti kymmenien tuhansien miesten menetykseen Itävallassa, hänet siirrettiin hyllylle eli Elban saaren keisariksi, komeaan huvilaan. Hänellä oli siellä kuusisataa sotilasta. Me käväisimme linnan porteilla. Laattakivitie vei linnan eteen tyypilliseen puoliympyrään, josta hevosten vetämät kiesit kiersivät nostamaan ja laskemaan keisarin taloonsa. Sypressien oksat liikehtivät tuulessa, ehkä samojen puiden oksia myös Napoleon on katsellut.

Napoleon viipyi saarella vajaan vuoden ja me kaksi yötä. Napoleon palasi aikoinaan sotilaittensa kanssa auttamaan poikaansa, joka oli perinyt Pariisin keisaruuden eikä ilmeisesti isänsä mielestä täyttänyt tehtävää. Napoleon teki fataalin virhearvioinnin. Waterloon taistelussa keisari menetti kymmeniä tuhansia miehiä. Sitä ei annettu anteeksi. Napoleon joutui St. Helenalle, ei enää keisarina vaan vankina ja siellä hän kuoli vähän yli 50-vuotiaana.

Napoleonin linna Elballa.
Napoleonin linna Elballa.

Ystävämme Eevan mielestä Elba muistuttaa Korsikaa. Me olemme käyneet Sardiniassa ja Sisiliassa, ja jotain samaa maisemassa on nähtävissä, mutta Elba on vuoristoisempi, selvästi rakentunut kahdesta merestä nousseesta tulivuoresta.

Lauttamatka Piombinosta kestää tunnin ja Portoferraion satamasta me ajelimme tunnin verran saaren vastakkaiselle puolelle, sen lounasrannalle Secchetoon. Pari vuotta sitten käteen osuneesta maaseutumatkailuesitteestä poimimme viinitarhan, jonka kyljessä vuorella Vallebuialla Locanda dell´Amicizia sijaitsee. Omistajan nimi on Enrica Pierulivo. Jos haluaa rauhaa ja raikasta ilmaa, tästä sopivampaa ei löydy. Massaturismia Elballe tuskin koskaan syntyy, sillä heikkojalkaiset tai serpentiiniteihin tottumattomat eivät saarella pärjää. Parinkymmenen huoneen pensionaatissa me kolme olemme ainoat ulkomaalaiset. Palvelu ja ruoka on hyvää ja kohtuuhintaista.

Capoliveri
Capoliveri

Elballa on kymmenkunta kaupunkia ja runsaat 30.000 asukasta. Etruskit ovat perustaneet saarelle ensimmäisen rautamalmikaivoksen, Calamitalle pääsisi oppaan kanssa vaeltamaan Capoliverin kaupungista. Viiden tunnin rupeama olisi liikaa, varsinkin kun pilvet roikkuvat matalalla. Yöllä ukkosmyrsky ravisutti kalliosaarta samaan malliin kuin Lago Maggiorella. Eeva oli käynyt katsomassa luonnonilmiötä pari kertaa ulkona terassilla.

Marcianan kaupungissa pikkuruinen tori on niin täynnä autoja, että on pakko ajaa kymmenkunta kilometriä alas rantaan ennen kuin auton saa kääntymään. Lahden muoto muistuttaa tuttuja rannikkokaupunkeja, Cannesista lähtien. Marina di Campon huvilat ja puistotie tuovat mieleen Riminin.

Zancassa pääsisimme kyläjuhlaan Napoleonin tapaan mutta runsaan kymmenen kilometrin ajomatka pimeässä takaisin ei innosta. Saaren länsirannalla on Napoleonin tuoliksi kutsuttu paikka, Sedia di Napoleone, joten ehkä mies siltä kukkulalta on katsellut ulapalle ja kuvitellut näkevänsä Korsikan tai ehkä jopa Pariisin, jonne mieli halasi.

 

Elban rantamaisemaa
Elban rantamaisemaa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s