Lento La Belleen Toukokuu 2014

 

labelle-7Lennähdämme La Belleen. Vajaan tunnin matka Wauchulan yli. Valitsimme paikan koska se on sopivalla etäisyydellä ja nimi viittaa kauneuteen. Kapteeni totesi, että La Bellen kenttä on kävelymatkan päässä asemarakennuksesta. Ja se on oleellista. Pikku paikkakunnilla on vaikea päästä mihinkään, jos ei ole autoa ja vain harvoilla pienkonekentillä on palvelua.

Wauchula on Sarasotasta itään. Kun ajoin sen läpi pari viikkoa sitten matkalla Orlandosta takaisin Brandentoniin, Wauchula vaikutti kuvaukselliselta. Se on appelsiinilehtoa ja suuri osa viljelijöistä asustaa edelleen vanhoissa puuhuviloissa, joka kuistilla pari keinutuolia.

Talojen yksityiskohtia ei kolmesta ja puolesta tuhannesta jalasta erota. Reijo pudottaa korkeutta ja minua hirvittää. Hän on todennut että jos lennämme kolmentuhannen yläpuolella, meille jää turvamarginaalia. Hätätilassa löytyy aina laskupaikka, koska Cessnalla voi liitää alas ilman moottoria.

Appelsiinipuulehdot näyttävät kahdesta tuhannesta viinimarjapensailta, satojen metrien kaistoissa ja riveissä. Viljelysmaat erottuvat selvästi epämääräisestä suomaisemasta.

La Belleen lähestyttäessä Reijo heittelee tavanomaiset litaniat miehittämättömälle kentälle. Kukaan ei ilmesty radioaalloille eikä missään näy ketään.

– Final, Reijo ilmoittaa.

Joku on juuri kiilautumassa kiitoradalle. – Etkö sä nähnyt mua? kaveri kysyy radioaalloilla vasta kun on nousussa.

Tietysti näimme. Reijo ilmoittaa tekevänsä täyden ympyrän. Taas kaarros, tällä kertaa puolikierrosta ylös ja sitten labelle-6taas alas. Lasku on täydellinen.

Kentällä ei ole ristinsielua. Ovi asematilaan on auki, vastaanottotiski, kyltti palaan klo 13. Televisio pauhaa uutiskanavalla, nurkassa kylmävesipullo ja kahvinkeitin, pöydällä lehtiä, nurkan takana vessat. Kello on vähän yli kymmenen. Päätämme etsiä La Bellen keskustan.

Portti kentälle on lukossa. Oikealla on nappi, josta sen saa auki, mutta kuinka sisälle pääsee takaisin ulkopuolelta. Palaamme asemalle. Joku harjoittelee kentälle lähestymistä ja pyörien kosketettua uudelleen nousua. Lentokoulupuuhaa.

Vihdoin joku laskeutuu ja siirtyy tankkaamaan. Miehen on vaikea ymmärtää, että haluamme kävellä ulos kaupunkiin. Floridassa ei liikuta jalkaisin, ei ainakaan tiensyrjää. Portin koodi on tähti ja radiofrekvenssi nelinumeroisena.

Mikä voisi olla tylsempi paikka maailmassa, arvuuttelemme. Ei keksitä. Vartin rivakka kävely tasaista suoraa Cowboy-tietä portilta vasemmalle, vartti urheilupuiston kulmasta oikealle ja taas oikealle ja takaisin. Aurinko paistaa. Muutama meksikolaisen näköinen nuori mies tulee vastaan. Ohitamme marketin. Jano. Kokeilemme unohtuneen näköisen pizzerian ovea. Se ei ole lukossa.

– Ei me olla vielä auki, eikä meillä ole kahvia. Sitä voisi löytyä parin korttelin päästä, viisikymppinen rouva toteaa.

Siinä hetken ihmetellään. Rouva kiehauttaa kahvit ja tuo jäävedet pöytään. Paperisissa lautasalustoissa on Italian kartta. Siitä keskustelu lähtee. MacDonalds-aamiaista syövältä herralta alkaa tulla juttua laajalla virralla.

labelle-8            – Me ostettiin vaimon kanssa tää paikka parilta vanhukselta 17 kuukautta sitten. On saatu bisnes hyvään vauhtiin. Eilen talo oli täynnä viimeistä paikkaa myöden, ihan koko illan ja pitkälle aamuun. Nyt kansa on kirkossa. Sieltä ne tulee kahdeltatoista. Vaimo tekee paikkakunnan parhaita lihapullia ja tomaattikastiketta. Me löydettiin Kaliforniasta firma, joka kasvattaa itse tomaattinsa ja tekee niistä mahtavaa salsaa ja pyreetä. Niiltä me on ostettu tää muukin rekvisiitta. Ne julkaisee lehteä, jossa on kivoja ideoita, mies toteaa ja näyttää hyllyltä joulukuusenkoristetta, tomaattia jossa vihreä lenkki.

Kysymykseemme mikä La Bellessä voi tehdä, mies innostuu kertomaan lyhytversion elämästään.

– Me on viihdytty täällä. Muutin tänne lapsena, porukoilla oli hevosia. Vaimo on La Bellestä. Täällä kaikki tuntevat toisensa. Jos tarvitsee jotain, vaikka maalaria tai korjaajaa, sopiva löytyy tuttavapiiristä. Kun ollaan syvällä sisämaassa, ei ole huolta pyörremyrskyistä tai hurrikaaneista. Olemme turvassa täällä.

– Jaa nähtävyyksiä, no pari, kolme korttelia tästä vasemmalle, parin mailin päässä, raatihuone ja kauppoja. Niin ja neljäkymmentä kirkkoa, jokaiselle jotain.

– Tää on tavallinen pikkupaikkakunta. Asutaan väljästi. Meillä on kolmen erkkerin tontti. Naapurustossa kaikilla on vähintään sen kokoinen. Tytär asuu parinkymmenen erkkerin tilalla.

labelle-5         – No, joo, se on iso. Tyttären miehen vanhempien paikka. Davidsonien vanhempi poika oli ehtinyt rakentaa talon melkein valmiiksi ennen kuin tuli avio-ongelmia. Mun tyttö ja sen mies saivat ostetuksi talon pilkkahintaan. Hän kun on opettaja ja pääsee kotiin alkuiltapäivästä, on tilaa touhuta lasten kanssa. Appivanhemmat ja nuoripari tekevät vuoroilloin ruoat, ovat paljon ja läheisissä tekemisissä keskenään.

– Me vaimon kanssa tykätään tästä ravintolahommasta. Olin ennen rekkakuski. Täällä ihmiset kokoontuvat, tarjoamme paitsi ruokaa niin ihmiset, erityisesti nuoret, niillä kun ei paljoa täällä ole, tulevat tänne pelaamaan. Meillä on dominot ja biljardi. Jotkut lukevat lehtiä. Huhtikuussa kului 700 paunaa kanansiipiä. Ne on kans hyviä.

Kahvi on hyvää ja mukit paksussa sokerissa. Vaikka isäntäväki kehuu ruokalistan paikallisia herkkuja, päätämme palata Sarasotaan.

Taivas on pilvetön, mutta tuuli voimistuu. Fort Myers jää vasemmalle ja kohta horisontissa kimmeltää meri ja Sarasotan kenttä. Kun Reijo saa komennon pudottaa pariin tuhanteen jalkaan, kone pomppii ja heittelehtii. Ihan normaalia yhdeksäntoista solmun sivutuulessa. Mahassa nipistää. Reijo on toisena jonossa. Laskeudumme tyylillä. Alhaalla tuuli ei tunnu, Reijo tietää, hän on harjoitellut sivutuulilaskuja. Konetta kallistetaan vastatuuleen, toinen pyörä maahan ensin ja heti perään toinen. Upea suoritus.

Sarasotassa otan kaljan. Jalat ovat kuin puupökkelöt. Jäykkyys katoaa vasta seuraavana päivänä.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s