Lasillinen tai kaksi, Barbarescoa vai Baroloa

 

– Kuinka tässä eläkkeellä muuten saisi aikansa kulumaan? Guido Rivella sanoo ja nauraa.

Mies on hoikka ja hyväkuntoinen. Barbarescossa ei levätä laakereilla. Kissatkin käyskentelevät, toinen sipulipenkkien lomissa ja toinen kiusoittelee sekarotuista piskiä,

barbaresco-10
Rivellan viinitarhaa

se kun on kiinni. Mäyräkoira liikkuu vapaana ja räksyttää uusille tulokkaille. Se kuuluu ehkä Ziolle, sedälle joka asuu portin kupeessa.

Guido on laajentanut kotitilaansa ostamalla pari naapuritaloa peltoineen ja yhdistänyt viinikellarit talojen alla. Kaikki on puhdasta ja siistiä. Viinikellarissa tuoksuu tammi. Päädyn rakennustelineillä tuuli on kieputtanut pressut levälleen, siihen projektiin on tullut jokin mutka. Vieraille pitäisi saada lisää huoneita, nyt niitä on vain neljä. Tytär Silvia ottaa vieraat vastaan ja poika kehittelee ravintolaa, puoliso hoitelee ryytimaata ja avustaa kaikessa mihin ehtii. Pihapiiriin on rakennettu uima-allas, jonka reunalta vesi valuu kohti maisemaa ja se taas vie kauas Barbarescon kukkuloille.

Niistä Neive on historiallisesti merkittävin. Roomalaiset nimesivät muurilla ympäröidy kaupungin Castrum Nevearumiksi. Codex Astensis on keskiaikainen kansio, johon on dokumentoitu kaikki tärkeät paikat Astin läheisyydessä 1000-luvulta 1300-luvulle. Paikallinen Antonio Borgese piirsi kreivin linnan portin arkkitehtuurin diplomityönä 1700-luvulla. Kreiveillä oli varaa palkata parhaita suunnittelijoita joten komeita rakennuksia nousi laelle yli sadan vuoden ajan. Seinien ja muutaman puun luoma rauhaisa varjo henkivät satojen vuosien taikaa.

 

barbaresco-6
Castiglione Falletto, jossa sijaitsee Vietti viinitila

Vicarius Francesco Cotti kirjoitti ja piirsi ensi kertaa pergamentille viininteon ohjeet Neivessä jo 1300-luvun alkupuolella. Guidolta saamme vuolaan selityksen viinin valmistuksen nykyvaiheista. Ennen eläkepäiviään hän ahersi neljäkymmentä seitsemän vuotta Angelo Gajan viinitilalla. Se mies oli yksi niistä italialaisista, joka 60-luvulla tajusi italialaisviinin menestymisen mahdollisuudet maailmalla ja vaikutti Barbarescon ja Barolon viinien kehittymiseen maailman huipulle. Italian kuningasviinit valmistetaan Nebbiolo-rypäleestä. Sana viittaa lokakuun sumuun, jossa viini korjataan, mitä myöhemmin sen parempi mutta syksyn sateissa ja myrskyissä piilee uhka. Riskiä otetaan mutta nykyisin säät tiedetään ennakolta. Teknologiaan on pakko turvautua.

Yöllä tulee myrsky. Vettä tulee rämisemällä parvekkeen ovea vasten. Paukkuu kuin pahimmalla ukkosella. Toikkaroin pyörryksissä kylpyhuoneeseen ja rikon matkalla viinilasin. Ei ihme, sillä edellisenä iltana olemme maistelleet melkoisen määrän erilaisia viinejä. Aamulla Guido kertoo, että pauke kuului paineilmatykeistä. Niillä ammuttiin kolmeen kilometriin kohoavat ukkospilvet rikki. Ne voisivat kehittää rakeita, jotka tuhoaisivat köynnöksistä kasvavat arvokkaat raakileet.

barbaresco-1
Maistamassa Vietti viineja Castiglionen kunnallisessa viinikellarissa

Ystävämme Silva Paanasen isä, Unto Paananen, kirjoitti vuonna 2003 ilmestyneessä kirjassaan Italian viinit, että italialaiset kehittivät vuosituhansien saatossa satoja erilaisia rypälelajikkeita, joista jokainen kasvoi parhaiten juuri siinä kylässä ja niistä hivenaineista, joita ympäristö tuotti. Viiniä valmistettiin esi-isiltä opituin menetelmin ja lähinnä omiin tarpeisiin. Guido muistaa kuinka isoäiti kasvatti viiniä ja rypäleet vietiin Barbarescon yhteispuristamoon. Kellarissa säilöttiin viinin lisäksi kaikkea mahdollista, juureksia, hedelmiä, yrttejä, säilykkeitä, juustoja ja jopa sian ruhoja, jotka riippuivat katon koukuista.

Nykyisin Barbarescossa viljellään vain viiniä. Talot on rakennettu sen kasvun kannalta kehnoille pohjoisrinteille.

Laakson pohjalla näkyy hedelmäpuita ja jotain pientä vihreää. Joessa virtaava vesi laskee Euroopan toiseksi korkeimman vuoren, Monte Rosan, rinteiltä. Notkot ja kummut hivelevät silmää. Viiniköynnökset on leikelty tasaisiksi, rivit ovat suorat, kasvit narukerroksin tuetut. Joku peltokaistale on punaruskea, siitä uudet taimet puskevat valoon. Sitä tulee leppeästi joka suunnasta, parhaat rinteet avautuvat suoraan etelään mutta itä- tai länsisuunnatkin hyödynnetään. Niillä rivien välit mukailevat auringon nousuja ja laskuja.

 

Rivellan tilalla tuotetaan 10.000 pulloa viiniä vuodessa. Barbarescon alueella on pieniä ja keskisuuria viinitarhoja, viiniä syntyy yhteensä noin neljä miljoonaa pulloa vuodessa. Alban kaupungin eteläpuolella oleva Barolo on laajempi ja tunnetumpi. Se levittäytyy yhteentoista kuntaan ja tuotantomäärä on moninkertainen Barbarescoon verrattuna. Molemmat viinialueet kuuluvat Langhen laaksojonoon. Jos ja kun viralliset viinin luokittajat leimaavat tilan ja Nebbiolo-rypäleestä saadut viinierät  Barbarescoksi tai Baroloksi, tuottaja saa kunnon palkkion työstään. Joiltakin rinteiltä tai joitakin valmistusvaiheita ohitellen rypäleestä syntyy viiniä Nebbiolo Langhe –nimikkeellä. Jos viinirypäleitä ei jostain syystä kannata kypsyttää lokakuuhun asti, ne voidaan poimia syyskuussa, ja tehdä roséta. Sen prosessi on nopeampi ja helpompi kuin kuningasviinin.

barbaresco-8
Cantina del Rondo ravintola

Barbarescon tuotanto etenee onnistuneesta poiminnasta fermentointiin. Mäskin lämpötilaa seurataan koko ajan. Teräksisten sammioiden reunat ovat kaksinkertaiset ja väliin painetaan kylmää vettä, jos lämpötila kohoaa liiaksi. Muutaman viikon kestäneen prosessin jälkeen viini siirretään ranskalaiseen barrique-tynnyriin. Mäskistä voidaan polttaa grappaa. Guido hankkii tynnyrit Gajalta, koska pitää vähän käytetyistä enemmän kuin uusista. Tynnyriä käytetään seitsemään satoon. Barbaresco kypsyy tynnyrissä 27 vähintäin kuukautta. Prosessin aikana kirkas viini siirretään sakan tyhjentämiseksi ja tynnyrin puhdistamisen ajaksi terässammioon. Tämä tehdään vähintään viisi kertaa ensimmäisen vuoden aikana. Guidon viininpullotuslaite täyttää ja korkittaa 500 pulloa tunnissa, Gajalla on koneita monenkertaiseen määrään. Viini kypsyy pullossa edelleen, jotkut parhaimmista kehittyvät oikeassa lämpötilassa ja kosteudessa kymmeniä vuosia.

barbaresco-4
Parsaa Rondossa

Guidon viinintuotanto on pientä verrattuna vaikka Bonifacioon, tila on Barbarescon kaupungin perällä keskiaikaisen tornin kupeessa. Sen 2008-vuosikerta on oivallista hintaansa verrattuna. Hyllyillä on Barbaresco-viinin lisäksi monta eri rypäleistä kehitettyä tuotetta, tällä puolella Albaa muut kuin Barbera ja Dolcetto -viinit ovat Langheja, valkoviineistä paras rypäle Arneis, viininä siis Langhe Arneis. Alban eteläpuolella eli Barolon puolella on Arneis-rypäleestä tuotettu valkoviini on Roero Arneis ja siellä on rypäleen kaupallistanut  Vietti. Sinne on pakko mennä maistelemaan ihan vain nimen vuoksi. Vietin halvin Barolo on 35 euroa, hiukkasen hintava. Mukaan tarttuu Arneisia ja Barbera D’Albaa. Barbera on helppo ja tuottoisa rypäle, jota Alban ja Astin välisellä alueella on kauan käytetty pöytäviininä. Sen laatu heittelee mutta nimekkäistä taloista tulee ulos vain huippuviiniä.

Ja ne ruoat! Kun istumme lounaalla Rondossa ei voi muuta kuin olla tyytyväinen elämään. Kuinka se meitä näin hyväilee? Lasillinen seitsemän vuotta vanhaa Barbarescoa, vuohenjuustoa ja tryffelin lastuja, päälle pirskeitä neitsytöljyä. Seininä ympärillämme ikivanha viinikellari, ympärillämme pyörii kaksi tarjoilijaa, naiskokkikin tulee esittäytymään, taustalla soi Bach. Pääruoaksi valitsen parsaa, jonka päälle on paistettu pari munaa hymynaamaksi. Jälkiruokana saamme tuoreita mansikoita moscato-viinissä. Aurinko paistaa ja linnut laulavat, mikään ei voi maistua paremmalta.

barbaresco-11
Ravintola Rondo

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s