Taikoja vuodelle 2011

 

Maailman ympäri Etelä-Afrikan kautta heittää meidät uuden vuoden kynnykselle Milanoon. Olemme puulla päähän lyötyjä jo siksi, että maailma on takana ja elämää edessä. Tuulipusakassa kylmää tosin.

Hihna pyörii eikä matkalaukkuja kuulu. Ne ovat jääneet vaihdossa Lontooseen. Ja molemmilla kotiavainnippu matkalaukussa. Taksimiehemme ja naapurimme Giancarlo pudistelee päätään. Häneltä saamme auton ja tallin avaimen, hän kun on käynnistellyt kärryämme kuukauden välein. Sillä tulisi muuten köhää putkiin. Autotallissa ei ole lämmitystä mutta autossa on, joten me ajelemme ja käymme kaupoissa jaloittelemassa. Seuraava Lontoon kone tuo laukkumme ja me pääsemme lämmittämään saunan.

Olemme monena vuotena katselleet uudenvuoden raketteja järven yllä tyttäremme ja ystävien kanssa terassilla Stresassa, mutta tällä kertaa suuntaamme aatonaattona Helsinkiin ja sieltä bussilla Poriin. Uusivuosi Porissa paukkupakkasten ja lumivallien keskellä on tavallaan eksoottisempaa kuin mitä olemme maailmalla nähneet.

Uusivuosi 2011
Uusivuosi 2011. Jarmo ja Pirjo

Lumi on paakkuina ja möykkyinä kaduilla. Juhlapyhinä ei näy aura-autoja, sillä kaupunki säästää. Mitä siitä, vaikka maahan laskeutuu yön aikana uutta lunta kymmenen senttiä. Ne, jotka eivät kotonaan pysy ja etsiytyvät keskustan juhlahumuun, jaksavat kyllä kahlata ja hyppiä vallien yli.

Porilaisten marssi ja Maamme kajahtavat soittokunnan puhaltimista, kun Porin raatihuoneen kello lyö kaksitoista. Edellisestä kerrasta tällä Kokemäenjoen töyräällä on kulunut lähes 40 vuotta, mutta Reijolle tämä on uutta. Otetaan huikat selkärepussa kuljetetusta kuohuviinipullosta tai veljen taskun lämpöisestä matista, mikä kenellekin maistuu. Toribaari on ääriään myöten täynnä. Neljäkymmentä vuotta takaa sen, ettei tuttuja näy. Kuhina on erilaista kun nuoruudessa.

Tunnelma on toinen kuin palmujen alla Floridassa. Siellä olemme viettäneet myös monta uudenvuoden aattoa, viimeksi kaatosateessa visusti olohuoneen sohvalla. Uusivuosi on silloin sama kuin missä päin maailmaa tahansa, uutisissa näytetään ilotulitukset ensin Sydneyn rautatiesillan takaa, sitten Shanghaista tai jostain muusta Aasian kaupungista ja vähin erin siirrytään Euroopan aikavyöhykkeille. Naapureillamme Floridassa on vielä kuuden tunnin matka tähän hetkeen.

Mamma 80
Mamma 80

Alkaa tipaton tammikuu, jota olemme harrastaneet vuodesta 1987, traditio katkeaa hetkeksi lounaalle. Juhlistamme äitini kahdeksattakymmenettä vuotta mukana liuta perhettä.

Vain muutama päivä ja me kaksi lekottelemme Floridan lämmössä.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s